Alfabet

Zoek een schrijver met de letter ...

Tonke Dragt

http://www.tonkedragt.nl/
Geboren op 12 november 1930 in Batavia, Nederlands-Indië
Debuutjaar: 1961

Biografie van Tonke Dragt

De vader van Tonke Dragt werkte in Nederlands-Indië voor de Nederlandse regering. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten Tonke en haar moeder en zussen in een Jappenkamp. Omdat ze daar niets mocht, begon ze verhalen te verzinnen, die ze vertelde aan vriendinnen en aan haar zusjes. Na de oorlog verhuisde het gezin naar Nederland. Met haar zusjes schreef Tonke Dragt een eigen serie boeken. Na de H.B.S. ging ze naar de Academie voor Beeldende Kunsten, waar ze in 1955 haar akte tekenen A en B haalde. Daarna ging ze lesgeven. Eerst op een lagere school, vervolgens op een middelbare school. Behalve tekenles geven, vertelde ze soms ook in de klas. Zo begon het schrijven. Ze debuteerde in 1958 in het tijdschrift Kris Kras. Door het succes van deze verhalen durfde ze met Miep Diekmann te gaan praten. Deze bracht haar in contact met uitgeverij Leopold. Tegenwoordig woont Tonke Dragt in Den Haag, in een huis vol met poppenhuizen en dozen waarin stukken zitten voor collages en ideeën voor boeken die nog moeten worden geschreven.

Foto © Mark Sassen

Profiel van Tonke Dragt

De boeken van Tonke Dragt gaan over jonge mensen die op zoek zijn. Ze zoeken naar zichzelf, in een wereld vol raadsels, dubbele bodems, deuren die niet zijn wat ze lijken. Bij hun zoektocht overtreden haar personages vaak de regels. Ook treden in haar boeken vaak personen op met een dubbele persoonlijkheid: tweelingen, mensen die het ene moment het ene personage spelen en het volgende moment een ander, mensen die in twee werelden leven. Weinig boeken spelen in het hier en nu; de meeste spelen in een vaag verleden, een verre toekomst, of in een wereld die naast de onze bestaat. Ook speelt Tonke Dragt graag met ruimte en tijd. Haar boeken zijn dik, haar verhalen zijn ingewikkeld. Toch zijn haar boeken ook spannend. Dit geldt met name voor haar eerste boeken, de laatste tijd concentreert ze zich meer op het innerlijk van haar hoofdrolspelers. Ze illustreert al haar boeken zelf, de laatste jaren met collages.

Laatste check: februari 2013

Bekijk de reacties

   
  • Amber

   28 jan 2014

   Hallo,
   Ik hoop dat Tonke Dragt dit ooit leest.
   Beste Antonia Johanna Dragt ik vind uw boeken echt geweldig. Ik heb briefgeheim wel 5 keer gelezen en ik heb de geheimen van het wilde woud wel 6 keer gelezen. Elke keer voelt het als een steek als het afgelopen is.
   Wat ik u wil vragen of u nog een verhaal wilt maken over de jonge Tiuri en zijn schildknaap Piak. Ik hou heel veel van lezen en deze boeken vond/ vind ik echt meer dan geweldig!!!

   Ik hoop dat u dit bericht leest!!!

   Groetjes Amber (14)

  • patrick

   24 jan 2014

   Ik wil graag contact met haar want wil haar vragen voor een handtekening voor mijn moeder

    

   Laat een reactie achter

   Meer informatie

   1972  trading demokonto cortal consors Tonke Dragt / M.C. Posthouwer (Bureau Boek en Jeugd)
   1977  http://www.mylifept.com/?refriwerator=bin%C3%A4re-optionen-meine-geschichte-erfahrung&c79=27 De wereld van Tonke Dragt / Jef van Gool (Van In)
   1977  http://creatingsparks.com.gridhosted.co.uk/?endonezit=easy-binary-options-technology-inc Tonke Dragt : staatsprijs 1976 voor kinder- en jeugdliteratuur, Scheveningen 14 dec. 1977 (Bzztôh)
   1977 Tonke Dragt. - In:  http://vvdewalden.nl/?option=com_user Over jeugdliteratuur / Fred de Swert (Lannoo) op pagina 285-288
   1978  free stock charts for binary options Tonke Dragt / Elly Nannings (Nederlands Bibliotheek en Lectuur Centrum)
   1988 Tonke Dragt / Marita de Sterck. - In:  http://sebastien-poitevin.com/?semka=trading-opzioni-binarie-cos/\\'ÃÂ%C Schrijver gezocht (Lannoo; Van Holkema & Warendorf) op pagina 101-104
   1993 Tonke Dragt. - In:  read this article Nice to meet you : a companion to Dutch & Flemish children's literature / Joke Linders & Marita de Sterck (Dutch Trade Publishers Association; Flemish Book Trade Association) op pagina [120-121]
   1993  http://www.arcimedia.co.uk/?termostat=opzioni-binarie-a-lungo-termine&a93=b5 Tijd voor Tonke : dé Tonke Dragt brochure / Isabel Baptista; Anne-Marie Blomesath (Vakgroep Algemene Kunstwetenschappen Katholieke Universiteit)
   1994  follow The other side of the book : typography and the physical book in the works of Tonke Dragt / Anne van Stratum (University of Utrecht)
   1995  follow site Tonke Dragt (Leopold)
   1995 Tonke Dragt. - In:  binary options spread betting Het ABC van de jeugdliteratuur : in 250 schrijversportretten van Abkoude naar Zonderland / Joke Linders, Jos Staal, Herman Tromp, Jacques Vos (Martinus Nijhoff) op pagina 134-137
   1995  تداول الخيارات الثنائية نسخ المملكة المتحدة Lezen over Tonke Dragt / Wilma van der Pennen (Nederlands Bibliotheek en Lectuur Centrum)
   1996 Tonke Dragt / Wilma van der Pennen. - In:  http://swazilandforum.com/?n=opzioni-binarie-consigli Lexicon jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff), op pagina 1-9 (oktober)
   1999 Tonke Dragt / Marita de Sterck. - In:  check my blog Schrijver gevonden (Lannoo; Biblion) op pagina 78-80
   2001  binäre optionen automatischer handel Het grote Tonke Dragt nummer. - Literatuur Zonder Leeftijd, nummer 55 (zomer)
   2004 Tonke Dragt. - In:  http://creatingsparks.com/?endonezit=mike's-binary-option-blog Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein; Wolters-Noordhoff) op pagina 93-94
   2006  http://www.logielaw.com/?koleps=best-place-to-buy-cytotec-in-South-Bend-Indiana&212=ec Torenhoog en mijlen breed : over het werk van Tonke Dragt (Stichting Bladwijzer)
   2013 ABC Dragt : de werelden van Tonke Dragt / Joukje Akveld & Annemarie Terhell (Leopold)