Alfabet

Zoek een schrijver met de letter ...

Helen Vreeswijk


Helen Vreeswijk op Facebook
Geboren op 1 maart 1961 in Den Haag, Nederland
Debuutjaar: 2001

Biografie van Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk is geboren en getogen in Den Haag. Ze hield van in bomen klimmen en voetballen met de jongens. Op school vond ze het gezellig maar door haar dyslexie vond ze sommige vakken niet leuk. Voor Nederlands moest ze vaak saaie boekjes lezen, daarom ging ze haar eigen verhalen schrijven. Ze wilde schrijfster worden of bij de politie gaan werken. Na de mavo ging ze werken en in de avonduren deed ze de havo om bij de politie te kunnen.

In 1986 kwam ze bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) als vingerafdrukdeskundige (dactyloscopist). Al snel werd haar hulp ingeroepen bij het schrijven van de kinderpagina van het personeelsblad en dat werd een groot succes. Ze volgde een cursus kinder- en jeugdliteratuur en als eindopdracht moest ze een scriptie schrijven. Dat werd haar debuutroman.

In 1996 verhuisde ze met haar gezin van de Randstad naar de Betuwe waar ze bij het Halt-bureau ging werken. Vier jaar later stapte ze weer over naar de recherche. Helen Vreeswijk is getrouwd en heeft twee dochters. Naast haar banen als assistent-rechercheur en schrijfster geeft ze ook lezingen op scholen. Ze vertelt dan over opsporingsmiddelen van de politie en over de onderwerpen uit haar boeken.

Eind mei 2014 liet ze op haar Facebookpagina weten dat ze het gevecht tegen borstkanker heeft verloren.

Profiel van Helen Vreeswijk

De eerste vier boeken van Helen Vreeswijk zijn boeken voor kinderen van een jaar of 11. Die boeken hadden niet zo veel succes en ze overwoog even om te stoppen met schrijven, want het schrijven kostte haar veel tijd en energie. Ze besloot toch nog een poging te wagen met een boek voor jongeren: Loverboys. Dat boek werd een groot succes, vooral in Vlaanderen. In haar boeken kun je veel uit het leven en werk van Helen Vreeswijk terugvinden: ze spelen vaak in Den Haag of de Betuwe, ze gaan over criminaliteit en de politie komt erin voor. En het personage Heleen Resmann lijkt wel een beetje op haar. Haar hoofdpersonen zijn vaak meisjes die uit gezinnen komen waarin ze weinig aandacht krijgen: het zijn eenoudergezinnen of gezinnen waarin allebei de ouders heel veel werken. Ze komen in aanraking met allerlei soorten criminaliteit: ontvoering, jeugdbendes, sektes die hun gelovigen uitbuiten, loverboys, stalkers, drugs. Helen Vreeswijk laat zien wat de gevolgen voor de hoofdpersonen en de mensen om hen heen kunnen zijn. Ze baseert zich daarbij op waargebeurde verhalen. Ze wil jongeren waarschuwen voor de gevaren van de harde maatschappij. Haar boeken voor jongeren zijn dik, maar doordat ze erg spannend zijn lees je ze zo uit.

Laatste check: mei 2014

Gewonnen prijzen

Helen Vreeswijk heeft de volgende prijzen gewonnen:

Bekijk de reacties

   
  • robin

   01 mei 2015

   Ik vind dat de Kick ook een prijs verdiend, zeker weten, super leuk en leerzaam boek ;)!

  • rosanne

   30 okt 2013

   ik heb het boek leugens gelezen en ben nu bezig voor een boekverslag er over

  • suzy

   12 mrt 2012

   ik heb het boek judas gelezen en ik vond het best wel een zielig boek maar toch ook wel weer heel leuk het boek is zeker een aanrader

    

   Laat een reactie achter