Alfabet

Zoek een boek met de letter ...

Kinderboekenjaaroverzicht 2010

2009 was een jaar met nogal wat tumult en een paar duidelijke winnaars. In 2010 worden de prijzen meer uitgesmeerd over verschillende boeken en is het relatief rustig.

18 februari

Kamp in de jungle van Joyce Pool verschijnt, een boek over de Tweede Wereldoorlog. Vergeleken met een aantal jaren geleden verschijnen er read this article minder historische jeugdromans. De Schrijvers van de Ronde Tafel lijken minder actief, de more information Archeonprijs is geruisloos van het toneel verdwenen.

Opvallend is dat de historische romans die nog wel verschijnen, vaak أحصل على المال عبر الإنترنت veel aandacht krijgen. Zoals in 2010 De hemel van Heivisj, Soldaten huilen niet en Spiegeljongen (zie 30 maart). Het lijkt een trend te zijn om http://makse.com/?kremel=bisexual-female-dating-app&2cb=b0 minder ver terug te gaan in de tijd, niet meer dan ongeveer honderd jaar. De opcje binarne gra wirtualna Tweede Wereldoorlog blijft een populair onderwerp.

4 maart

Velen zijn verrast als outsider Carli Biessels de get more Woutertje Pieterse Prijs krijgt. In 2010 zijn er geen duidelijke winnaars. De vier grote kinderboekenprijzen gaan naar vier verschillende boeken:

additional resources Boekenleeuw: Ik denk dat het liefde was / Kathleen Vereecken
click now Gouden Uil: Wild verliefd / Ditte Merle
http://www.accomacinn.com/?falos=handeln-mit-optionsscheinen Woutertje Pieterse Prijs: Juwelen van stras / Carli Biessels
binäre optionen charts Gouden Griffel: Voordat jij er was / Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman

30 maart

Zes jaar geleden was iedereen al lovend over Negen Open Armen van Benny Lindelauf. Het boek kreeg goede recensies en de Gouden Zoen. Over het vervolg, De hemel van Heivisj, is iedereen zo mogelijk nog enthousiaster.

Andere best first line on dating site opvallende boeken uit Vlaanderen en Nederland:

8 april

Uitgeverij http://sebastien-poitevin.com/?semka=trading-opzioni-binarie-cos////////\\'è Nieuw Amsterdam kondigt aan te http://www.huskipics.com.au/?kamatoznik=live-forex-calendar&9b0=c0 stoppen met het kinderboekenfonds. De directie is niet tevreden over de resultaten. Een opvallende stap, omdat Nieuw Amsterdam een van de uitgevers is waarvan relatief het meest gerecenseerd wordt in de grote Nederlandse dag- en weekbladen. De zomeraanbieding van 2010 is de laatste. Veel schrijvers stappen over naar Gottmer, maar ook naar andere uitgevers.

Ook NRC-kinderboekenrecensent Tastylia (Tadalafil) Purchase 20 MG Karel Berkhout stopt aan het eind van het jaar. De what is second base in dating terms Gouden Uil stopt tijdelijk. De prijs zal in 2011 niet uitgereikt worden. Na een bezinningsjaar komt de prijs in 2012 wel terug. In welke vorm is nog niet duidelijk.

31 mei

De reacties op Niets van Janne Teller zijn verdeeld. Sommigen vinden het schitterend, anderen vinden het een heel donker boek. Is het wel geschikt voor jongeren?

Andere www ez trader lt opvallende vertaalde boeken uit 2010:

23 september

In het Letterkundig Museum in Den Haag ontvangt Thé Tjong-Khing de Max Velthuijsprijs voor zijn hele oeuvre. Het is een beetje het http://babychivasso.it/animazione-feste-compleanno-bambini-torino-asti/7-animazione-feste-di-compleanno-per-bambini-torino-asti jaar van de illustratoren, met Thé Tjong-Khing voorop. Er verschijnen een paar nieuwe boeken en een paar verzamelbundels met zijn illustraties, hij wordt vaak geïnterviewd. Maar ook andere illustratoren mogen niet mopperen. Het thema van de Nederlandse Kinderboekenweek, De Grote Tekententoonstelling, is hen op het lijf geschreven en er verschijnen dan ook verschillende boeken over illustraties, illustreren of illustratoren.

13 oktober

Midden in de Nederlandse Kinderboekenweek staat Stimmy of Het oerwoud in de stad van Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman op nummer 1 in de Nederlandse Bestseller 60. Ook op nummer 2 (Hoe overleef ik mijn vader (en hij mij!) / Francine Oomen), 3 (Klieder, klodder, klaar! / Vivian den Hollander) en 7 (Weerwolfbende / Paul van Loon) staan kinderboeken. De week erna staat het Kinderboekenweekprentenboek ook nog op 1.

Andere boeken die buiten de Kinderboekenweek in de top-10 van de lijst halen zijn:

2 december

De overeenkomst over het Modelcontract kinderboeken wordt ondertekend. Daarmee komt een eind aan een slepende kwestie. Eindelijk is er een contract waarin ook rekening wordt gehouden met illustratoren. Ook is in het contract geen overdracht van auteursrecht opgenomen.

20 december

Henri van Daele overlijdt, een van de belangrijkste Vlaamse jeugdboekenauteurs. Hij bouwde een groot, heel eigen oeuvre op, een mix van sprookjesachtige verhalen en autobiografisch getinte boeken.

In 2010 overlijden ook:

Voor wie geen genoeg kan krijgen van jaaroverzichten: ook Jaap Friso heeft er een gemaakt.